Schoonheid en participatie

Schoonheid en participatie


Dit interview met filosofe Selby van Holthe stelde ik voor aan de redactie van Aedes Magazine, het vaktijdschrift voor woningcorporaties.

Filosofe Selby van Holthe onderzoekt schoonheid

‘Van de vakman op de bus leer ik het meest’

Selby van Holthe is als filosoof een vreemde eend in de bijt bij Talis in Nijmegen. Als adviseur schoonheid en participatie wil ze de organisatie andere perspectieven bieden.
Tekst: Lisette Vos

Selby van Holthe raakte een paar jaar geleden in een kroeg met Ronald Leushuis in gesprek. Toen ze de bestuurder van Talis vertelde over haar filosofische onderzoek naar schoonheid, sloeg hij daar direct op aan. ‘Schoonheid van bezit’ is een doelstelling van de corporatie in Nijmegen. Volgens Leushuis hadden medewerkers geen goed beeld bij deze doelstelling. Ze maakten een afspraak op kantoor en toen was het snel beklonken: Van Holthe kreeg de opdracht om het abstracte begrip schoonheid te onderzoeken.

De filosofie van de Duitse denker en dichter Hölderlin, het onderwerp van haar promotieonderzoek, is de inspiratiebron voor haar werk bij Talis. Een objectieve standaard voor schoonheid bestaat niet. En het gaat om meer dan de vraag of een huis mooi of lelijk is. Van Holthe ziet schoonheid als een tussenbegrip: het ontstaat in de ruimte tussen een mens en zijn omgeving, of dat nu een goddelijke kracht, de natuur of een gemeenschap is. ‘Ieder mens voelt het verlangen om ergens bij te horen. Als je je ergens thuis voelt, is dat een esthetische ervaring.’

Lees het hele interview op de website van Aedes Magazine

+ Nog geen reacties

Uw reactie is welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.