Buurtcamping: een dorpje in het park

Buurtcamping: een dorpje in het parkVerhaal:
interview over de buurtcamping in stadsdeel Oost Amsterdam
Verschenen in: gemeentekrant Amsterdam

Buurtcamping: een dorpje in het park

Ontmoeten én terug naar de natuur. Die elementen vormen de basis van de buurtcamping die voor de derde keer in Oost wordt gehouden. Vanwege de herinrichting van het Oosterpark staan de tentjes deze zomer in het Flevopark.
Tekst: Lisette Vos

Feye van Olden, één van de initiatiefnemers van de buurtcamping, loopt vanuit zijn woning in de Indische Buurt in nog geen drie minuten naar het Flevopark. Op deze vroege ochtend is het een oase van rust. Groepjes trimmers leggen het hardloopparcours af. Een enkeling is op deze zonnige dag al op een handdoekje neergestreken. Distilleerderij ’t Nieuwe Diep, gevestigd in het voormalige gemaal, is nog gesloten.

Van Olden wijst een groot – nu nog leeg – veld aan waar buurtbewoners in het laatste weekeinde van juli hun tentjes opzetten. De buurtcamping is deze zomer in het Flevopark, omdat het stadsdeel het Oosterpark renoveert. De opzet blijft gelijk: samen kamperen is een ideale manier om elkaar beter te leren kennen. Van Olden: “We bouwen voor één weekeinde een dorpje. Iedereen houdt rekening met elkaar en helpt elkaar.”

Gemeentekrant Interview buurtcamping Flevopark 3

Ook bewoners die niet op de camping staan, zijn meer dan welkom tijdens het driedaagse programma met sport, cultuur en ontspanning. De activiteiten variëren van kinderyoga tot dansen voor ouderen, van een skelterrace tot kookles. “We nodigen iedereen uit om zelf met een idee te komen. Alles kan! Geef bijvoorbeeld een cursus tentje opzetten of neem je volleybalnet mee.”

Siroop van madeliefjes

Buurtbewoners organiseren ook workshops die inspelen op het thema van dit jaar: terug naar de natuur. De Vrienden van het Flevopark houden een greppelwandeling. Anderen leren hun buren weer om een vogelhuisje te bouwen. Dan plukt Van Olden een madeliefje. “En van dit bloemetje gaan we siroop maken”, lacht hij. De buurtcamping krijgt onder meer subsidie van het stadsdeel en Fonds voor Oost en kan volgens Van Olden niet zonder de inzet van talloze vrijwilligers. Ook lokale ondernemers dragen een steentje bij. Zij stellen prijzen ter beschikking voor de bingo. Van Olden: “Daarmee sluiten we de camping traditiegetrouw af.”

Iedereen welkom!

Iedereen uit de buurt is welkom (met postcode 1019, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1098). Kosten per tent/per persoon: 25,00 euro (vrijdagmiddag 24 juli t/m zondagmiddag 26 juli). Met Stadspas: 2,50 euro per tent/per persoon. Kinderen t/m 12 jaar gratis. Er is plaats voor maximaal 150 tentjes. Aan de activiteiten kan iedereen meedoen, maar vol is vol. Meer info: www.buurtcamping.nl/flevopark en/of Feye van Olden (feye@debuurtcamping.nl)