Op reportage in New York

Op reportage in New YorkIdee en verhaal:
reportage over New York Media Boat in New York

Verschenen in: maandblad Motorboot

Een droomtocht over de Hudson

New York Media Boat heeft regelmatig journalisten aan boord die op rivier de Hudson en directe omgeving van New York opnames maken. Eigenaar Bjoern Kils neemt in één van zijn snelle RIB boten, overgenomen van US Navy, ook toeristen mee voor een spectaculaire toer langs de skyline en highlights van New York.
Tekst: Lisette Vos

We laten de drukte van Manhattan in het hart van New York deze ochtend voor wat het is. Vlak voor elf uur vaart kapitein Bjoern Kils, eigenaar van New York Media Boat, op een 24-ft high-speed military RIB van zeven meter de bescheiden haven bij Pier 23 binnen. Op deze Willard Marine met 210 PK, overgenomen van US Navy, gaan we de komende 1,5 uur de stad vanaf het water ontdekken. De ligging van New York is ideaal: de rivier de Hudson biedt óveral uitzicht op de indrukwekkende skyline van de stad. Als we de reviews op Tripadvisor mogen geloven, staat ons een ‘amazing experience’ te wachten.

In de thuishaven van New York Media Boat liggen weinig boten, her en der is een zeilboot van de lokale zeilschool aangelijnd. Ook op de brede Hudson vaart – opvallend genoeg – slechts een enkele particuliere motor – of zeilboot. Het zijn vooral commerciële bedrijven die dagelijks hun vaste route varen, hoofdzakelijk voor toeristen. Het aanbod varieert sterk: van de New York Water Taxi tot de World Yacht Dining Cruise, van de Clipper City Tall Ship tot de Circle Line Sightseeing Cruise. En niet te vergeten: de gratis Ferry vanaf Battery Park, het meest zuidelijke punt van Manhattan, naar Staten Island.

Volgens Bjoern Kils varen er maar weinig particuliere boten over de Hudson, omdat de vaarroutes rondom New York beperkt zijn. Hoe mooi de skyline vanaf het water ook is, altijd hetzelfde rondje varen gaat op den duur vervelen. “Bovendien is de stroming in de rivier erg sterk”, licht Kils toe. Dat weerhoudt sommigen er niet van om in hun kajak of op een SUP-surfplank het water op te gaan, zo zien we vandaag. Het is wel toegestaan en de meesten blijven dichtbij de kade, maar ongevaarlijk is het niet. Kils: “They’re crazy.”

Marine en journalistiek

Kils, geboren in Duitsland, prijst zich iedere keer gelukkig als hij de drukte van de stad – met zo’n tien miljoen inwoners – op zijn boot achter zich kan laten. Op de Rutgers University in New Jersey studeerde hij Marine Science en Journalism. In zijn bedrijf New York Media Boat combineert hij deze twee liefdes. Regelmatig stappen journalisten aan boord om spectaculaire beelden te schieten. Zo volgt een crew vandaag de start van Row for Peace, een project van twee mannen in een gele roeiboot die vanaf New York 5600 miles afleggen naar Gallipoli in Turkije, om aandacht te vragen voor vrede.

Wij blijven vandaag tijdens de Adventure Tour dichterbij huis. Op volle kracht stuiteren we – samen met vier toeristen – op de RIB over de Hudson langs elf highlights van de stad. Op de achterkant van boot wappert – hoe kan het ook anders – de Amerikaanse vlag. Bij elke toeristische trekpleister valt de boot stil. Kapitein Erik neemt geduldig van alle passagiers aan boord een foto, onder meer bij de skyline van Manhattan, de Brooklyn Bridge en het Statue of Liberty. Hoe vaak hij deze foto’s heeft gemaakt? ”Ik ben gestopt met tellen”, lacht Erik die ook locaties aanwijst die niet in elk reisgidsje te vinden zijn. Zo vertelt hij over de spectaculaire en geslaagde noodlanding in 2009 van een vliegtuig op de Hudson én over filmopnames met Leonardo di Caprio op een superjacht, gelegen aan de kade van de stad.

Mayday

Op de kade vertelt Bjoern Kils even later over zijn reddingsactie van New York Media Boat die in een actiefilm niet zou misstaan (zie kader). Op 15 januari 2014 was hij met dichte mist op zijn boot aan het werk, toen hij via AIS een mayday ontving. Kils wist de locatie van schipper in nood net op tijd te bereiken: vlak voordat de zeilboot Sea Lion naar de bodem zonk, lukte het hem om de man aan boord te hijsen. Voor één dag was journalist Kils zélf in het nieuws.

New York vanaf het water

Meer informatie over de tours van New York Media Boat vind je hier. De New York Water Taxi – met zes taxistandplaatsen verspreid over de stad- is een goedkoper alternatief. Een ticket kost 85 US dollar. Een pas voor een hele dag onbeperkt gebruik van de taxi kost 31 US dollar.

Reddingsactie

Bjoern Kils heeft verslag gedaan van zijn reddingsactie op de website van New York Media Boat. Hier zijn ook elf reports te zien van Amerikaanse nieuwszenders als ABC News en Daily News.