Drie generaties op waterski’s

Drie generaties op waterski’s


Idee en verhaal: rubriek Watersportfamilie, met een portret van een familie die passie voor varen heeft
Verschenen in: Maandblad Motorboot

Watersportfamilie: Drie generaties op waterski’s

In veel families is watersport een gezamenlijke passie. Vaak gaat de liefde voor het varen over van generatie op generatie. In deze nieuwe rubriek portretteren we een watersportfamilie, ieder met hun eigen verhaal. De tweede aflevering: de familie Kraakman uit Oostzaan. Drie generaties – Ad (72), Sven (45) en Mats (12) – staan op waterski’s. Allemaal zijn ze even fanatiek.
Tekst: Lisette Vos

Ad Kraakman (72), zoon Sven (45) en (klein)zoon Mats (12) zijn alle drie verknocht aan de watersport. Als fanatieke waterskiërs zijn ze echter vaker áchter dan in de boot te vinden. Een snelle en wendbare motorboot is voor deze sport echter onmisbaar. Ad Kraakman, die al vijftig jaar op de ski’s staat, heeft een Sea-Ray 18 CB. “Mijn boot is gebouwd om te waterskiën. Het is meer een trekpaard,” lacht hij. Zoon Sven (45) heeft een Ski Nautique 206 en vaart tijdens vakanties ook met zijn gezin op de Italiaanse meren. “Maar ik heb de boot vooral om mijn favoriete sport te beoefenen. Net als mijn zoon.”

 

Watersportfamilie

Foto: Piet Jongepier

Direct verkocht

Ad Kraakman heeft het waterskiën ontdekt toen hij net in de twintig was en hij heeft de sport nooit meer losgelaten. “Ik was met mijn verloofde José in Arenys de Mar aan de Spaanse kust op vakantie. Daar zag ik een familie met een opa op waterski’s. Vanaf het strand heb ik er uren naar gekeken. Op een avond heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ik het een keer mocht proberen. ‘Of ik ooit eerder eens op ski’s had gestaan? Dan konden ze lachen’, zeiden ze. ‘Het is de eerste keer’, antwoordde ik. ‘Maar deze jongen gaat direct staan.’”

Vol vertrouwen waagde Ad de volgende dag de sprong. Al bij de eerste poging bleef hij op de ski’s overeind. “Het was een gelukzalig gevoel, ik was direct verkocht. Ik vind het heerlijk op het water. En de hoge snelheid is zeker een factor.” Ad had de kunst van het waterskiën bij de Spaanse familie goed afgekeken. “Je leert heel veel door goed te kijken en te luisteren. Starten is het moeilijkste onderdeel, zeker als je net begint. Je moet passief blijven en de boot het werk laten doen. Alles wat je tijdens de start zelf doet, vergroot de kans om te vallen.”

Instructeur

Al snel kocht Kraakman zijn eerste motorboot voor de watersport, met een motor van Evinrude van 33 PK. Daar bleef het niet bij: in 1982 richtte hij zijn vaarschool op, naast zijn baan in de zoethandel. “Zelf heb ik nooit les gehad. Ik heb alles geleerd door te kijken, te luisteren en te lezen. Mijn twee zoons nam ik al vanaf jonge leeftijd mee naar het water. Toen ze vijf, zes jaar waren, stonden ze al op waterski’s. Ik merkte dat ik er te weinig van wist om de techniek goed over te brengen. Ik heb bij de Nederlandse Waterskibond lessen gevolgd om instructeur te worden.”

Kraakman uit Oostzaan is inmiddels gepensioneerd, maar hij heeft zijn Vaar & Waterskischool nog steeds. Hij is vaak te vinden op het Alkmaardermeer. Daar geeft hij ook les op snelle motorboten. “Ik zag dat veel mensen hun boot niet eens goed konden aanmeren en soms als een idioot te keer gingen. Dan kan ik mensen wel leren om op de ski’s te staan, maar je moet eerst de boot onder controle hebben.”

 

Watersportfamilie

Bruine kop

Vader Ad heeft het enthousiasme voor de sport overgebracht op zijn twee zoons. Marc (46) en Sven (45) hadden beiden talent, maar Sven was de meest fanatieke van de twee. Op zijn tiende jaar deed hij al mee aan zijn eerste wedstrijd. “Ik heb het altijd leuk gevonden. We deden een sport die niemand anders in de klas deed. Na het weekend kwam ik vaak met een bruine kop op school, omdat we het hele weekend op het water waren. Mensen dachten dat we rijk waren, maar dat was en is niet zo. Nu ik zelf een gezin heb, besef ik mij nog meer hoe bijzonder het was dat we altijd samen met mijn ouders op het water waren.”

Al was het niet altijd leuk om in het weekend de wekker te zetten om vanaf 7.00 uur te trainen. Sven: “In de ochtend is het rustig en het water vaak nog glad. Dat zijn de beste omstandigheden om te trainen. Als je aan wedstrijden meedoet, moet je wel voor de prijzen gaan.” Vader Ad vult aan: “Het is een groot misverstand dat golven bij de sport horen. Er moeten juist géén golven zijn.”

Grenzen verleggen

Grenzen verleggen en beter worden, daar haalde Sven in zijn jonge jaren vooral zijn plezier uit. Om de limiet voor het Nederlandse kampioenschap te halen, moest hij ooit een sprong van 23 meter maken vanaf de skischans. Vijftien jaar was hij. “Ik zou en moest die limiet voor het NK halen, anders was het seizoen voor niets geweest. Er was nog één wedstrijd in België, waar ik drie kansen had om die sprong van 23 meter te halen. Die laatste training regende het heel hard. Maar ik moest. We hebben toen vooral getraind om zoveel mogelijkheid snelheid te maken.”

Sven haalde de limiet, zijn vader was tijdens die wedstrijd de speaker. “Dat was echt kicken. Je zet een prestatie neer die moeilijk te bereiken is. Op de wal weet iedereen dat het erom spant. Het is mooi als dan na afloop alle jongens op je afkomen en je een high-five geven.”

Europees kampioenschap

Zijn grootste prestatie was zijn deelname met het nationale team (tot 21 jaar) aan het Europees kampioenschap in Frankrijk. Sven deed mee in de drie disciplines: figuurskiën, slalomskiën en schansspringen. Op welke plaats hij eindigde, weet hij niet meer. Sinds een paar jaar heeft hij de sport weer opgepakt. “Ik ben altijd blijven skiën, maar sinds mijn zoon Mats aan wedstrijden doet, ben ik ook weer fanatiek bezig. Ik ben eerste geworden op het NK voor senioren tot 45 jaar. Ik kan nog even vooruit, er is zelfs een categorie 65-plus. Maar ik vind het vooral leuk dat Mats steeds beter wordt. Ik gun het hem wat mijn vader mij ook heeft gegund.”

 

Watersportfamilie

ZAPP-sport

Zoon Mats (12) speelde recent nog de hoofdrol in een aflevering van ZAPP-sport over waterskiën. Tijdens de tv-uitzending was hij te zien met zijn idool en Nederlands kampioen Freek School. Hij leerde tijdens de opnames sneller door de hekgolven te skiën, waardoor het hem lukte om de slalom om zes boeien tot een goed einde te brengen. Wat is zijn droom? “Beter worden dan ik ben,” antwoordt Mats bescheiden. Hij is samen met zijn ouders en zijn broer Per vaak te vinden op de waterskivereniging Maurik, waar het gezin met de camper op de nabijgelegen camping staat. “In de zomer ben ik er elke week. Dan kan ik lekker veel trainen.”

Mats vindt het heerlijk om te waterskiën, maar bijzonder is het voor hem niet. “Ik hou ervan om op en in het water te zijn. De snelheid is geweldig. En ik vind het geluid van de motor mooi. Maar voor mij is dit een normale sport, zoals voetbal dat voor de meesten van mijn klasgenootjes is.”

Verrassingsreis

Bijzonder of niet: de sport is onlosmakelijk aan de familie Kraakman verbonden. Toen Ad Kraakman met prepensioen ging, hadden zijn twee zoons een verrassingsreis naar Amerika georganiseerd. Met zijn drieën maakten ze een waterski-toer. Ze brachten onder meer een bezoek aan de skischool van Chat Raley, de beste waterski-trainer ter wereld. “Je moest 80 dollar neertellen, dan kreeg je tien minuten les van hem”, lacht Ad. “We hebben drie keer 80 dollar betaald. Na een half uur waren we klaar. Maar het was een geweldige reis, samen met mijn kinderen. Ik vind het leuk dat zij ook plezier aan de sport beleven.”

Kraakman vindt het oprecht jammer dat de sport in Nederland vrij onbekend is. Hij heeft zich in de afgelopen vijftig jaar ingespannen om het waterskiën op de kaart te zetten. Als coach, begeleider en als speaker tijdens wedstrijden heeft hij als vrijwilliger veel uren gedraaid. “Ik ben eigenwijs en wil mij laten geleden. Maar het is vooral het enthousiasme voor de sport dat mij drijft”, vertelt hij. “Zo ben ik ook begeleider van het Nederlands team voor gehandicapten. Ik ben diep onder de indruk van hun doorzettingsvermogen. Dat zij ook zoveel lol beleven aan de sport, dat heeft mij diep geraakt. Daar zet ik mij graag voor in.”

Nationale Waterski & Wakeboard Dag 2017

Kennismaken met de waterskisport of de wakeboardsport? Dat kan op zondag 11 juni onder meer bij WSV Maurik en Waterskiclub Akersloot (op het Alkmaardermeer), tegen een gereduceerd tarief. Al het benodigde materiaal is aanwezig: een zwembroek en een handdoek meenemen is voldoende. De open dag wordt mede georganiseerd door Nederlandse Waterski en Wakeboard Bond, de NWWB.

Meer informatie:

www.wsvmaurik.nl
www.wscakersloot.nl