Maritieme innovatie

Maritieme innovatie


Nieuwe rubriek: Vernieuwers in maritieme sector. In eerste aflevering: interview met CEO Joop Roodenburg van Huisman.
Verschenen in: digitaal magazine Netherlands Maritime Technology

“Het is een zoektocht die nooit ophoudt”

Al dertig jaar staat Joop Roodenburg (67) aan het roer van de maritieme dienstverlener Huisman die wereldwijd opereert. Nog altijd is de ingenieur uit Delft de aanjager van innovatie in het familiebedrijf. En óók daarbuiten. “Het is een zoektocht die nooit ophoudt.”

 

Tekst: Lisette Vos

Nog voordat de eerste vraag is gesteld, schuift Joop Roodenburg twee visitekaartjes op de tafel naar voren. Niet alleen zijn kaartje van Huisman, maar ook dat van het centrum voor energietransitie Buccaneer Delft dat op zijn initiatief tot stand is gekomen. “Het interview gaat over innovatie toch? Buccaneer is een kraamkamer voor jonge ondernemers. Zij zijn pioniers, denken ´out of the box´ over duurzame energie. Ze kunnen tegelijkertijd gebruik maken van mijn netwerk en de ervaring van grote bedrijven.”

Inspirerende omgeving

Joop Roodenburg heeft – met eigen vermogen – fors geïnvesteerd in Buccaneer Delft, dat sinds twee jaar is gevestigd op een historische locatie in zijn woonplaats: een voormalig wapenarsenaal uit 1671. Hij kocht het Rijksmonument en liet zijn netwerk meedenken over een bestemming. Van alles kwam voorbij: van een kunstijsbaan tot een jachthaven. Maar hij koos voor het innovatiecentrum, met een focus op energie. “Als ik hier rondloop, zou ik willen dat ik weer jong was”, lacht hij. “Ik krijg energie van deze inspirerende omgeving.”

Als CEO van Huisman is Roodenburg (67) altijd de aanjager van innovatie geweest. In het boek This is Huisman staan de innovaties om het werk voor klanten veiliger, efficiënter en groener te maken, zoals mastkranen tot 5000 ton, systemen voor deiningscompensatie en innovatieve boorsystemen. Huisman slaat nieuwe wegen in als de olie- en offshore markt in zwaar weer verkeert. “We hebben in 1986, toen de olieprijs $10 was, een aardbevingssimulator ontwikkeld voor een pretpark. Dat was onze start in de amusementsindustrie. Nu kijken we daar weer naar. We bouwen onder meer twee sky-shuttles die op cruiseschepen worden geplaatst.”

Gangmaker

Volgens Roodenburg, opgeleid als ingenieur aan de TU Delft, is innovatie een zoektocht die nooit ophoudt. “Ik ben een gangmaker. Dat zit in mijn genen. Je moet nieuwsgierig blijven en vooruit blijven denken. En risico’s durven nemen. Als je alles van tevoren weet, had je soms zaken anders had aangepakt. Dat hoort erbij.”

Vernieuwers maritieme sector

Op de locatie in Schiedam staat de Huisman Innovation Tower (HIT), een 90 meter hoge testboortoren. Bedrijven kunnen met eigen ogen zien hoe nieuwe technologieën, zoals robotica, worden toegepast. “De HIT is een permanente testomgeving én een marketingtool. Je moet klanten kunnen laten zien dat het werkt, anders stappen ze er niet snel in”, licht Roodenburg toe. “Vanuit de hele wereld is er interesse, maar de markt is moeilijk. Chinezen hebben serieuze interesse, zij hebben meer honger naar nieuwe technologieën.”

Complete puzzel  

Als voorzitter van de innovatiecommissie van NMT kijkt Roodenburg verder dan zijn eigen bedrijf. Samen met andere NMT-leden zet de commissie diverse onderwerpen op de agenda, zoals robotica en geïntegreerd ontwerpen. Vooral dat laatste thema heeft de aandacht van de CEO van Huisman. “Er zijn steeds meer ingenieurs die expertise hebben op een deelgebied. Maar wie heeft nog het overzicht van het totaal-ontwerp en lost de complete puzzel op? Gelukkig denkt de TU Delft mee om een overkoepelende master voor geïntegreerd ontwerpen te ontwikkelen.”

Als Roodenburg naar de toekomst van Huisman kijkt, voorziet hij nieuwe toepassingen, zoals 3D-printing en autonoom boren. Innoveren blijft noodzakelijk, ook nu de olie- en offshore markt nog zwak is. Recent heeft Huisman aangekondigd voor 100 medewerkers (gerelateerd aan productie) in Schiedam ontslag aan te vragen. De productie concentreert zich voortaan op de locaties in Tsjechië en China. Op de afdeling engineering wordt níet bezuinigd, stelt Roodenburg. “Willen we onze toekomst zeker stellen, moeten we blijven innoveren.”

 

Vernieuwers in onze sector

Innovatie in de maritieme sector is noodzakelijk om de wereldwijde concurrentie voor te blijven. In deze nieuwe rubriek laten we vernieuwers in onze sector aan het woord. Wie zijn zij, wat drijft hen en wat is hun visie op de toekomst? In deze eerste aflevering: Joop Roodenburg, CEO Huisman en initiatiefnemer van Buccaneer Delft – accelerating energy & offshore.

Meer informatie:
www.huismanequipment.com
www.buccaneerdelft.com