Welkom op het water

Welkom op het water


Verhaal: enthousiasmerende ervaringsverhalen van (beginnende) watersporters voor de HISWA-campagne Welkom op het water
Verschenen in: een speciale uitgave van ANWB Water! , in een oplage van 150.000 exemplaren

‘Je beleeft de natuur op een heel andere manier’

De familie Spoor uit Amsterdam woont in IJburg aan het water. Bij mooi weer nemen de kinderen een duik of gaat het gezin kanoën. De familie neemt de uitnodiging graag aan om bij Ottenhome in Kortenhoef een vaartochtje in een huursloep te maken.
Tekst: Lisette Vos

Voor de zekerheid vraagt Martin Spoor (46) of hij geen vaarbewijs nodig heeft om in een sloep van Ottenhome te varen. Dat hoeft niet. Sterker nog: alles is geregeld als hij met zijn vrouw Larissa van Streun (44) en hun twee kinderen Nelson (12) en Olivier (10) deze zonnige zondag aankomen. De sloep, Waterviolier genoemd, ligt in de haven. De zwemvesten liggen klaar voor gebruik. En óók de heerlijke lunchpakketten.

De familie Spoor woont in IJburg aan het water en heeft al ervaring met de watersport. Zo gaat het gezin regelmatig kanoën in hun eigen buurt en volgen de kinderen zeillessen. Varen in een huursloep is een primeur. ‘Een rondje op de plas is voor ons avontuur genoeg’, lacht Larissa, terwijl haar man instructie krijgt om zelfstandig in de sloep te varen.

hiswa-welkom-op-het-water-2

Als gezin onder elkaar

In de haven van Ottenhome aan De Wijde Blik is het nog even onwennig, maar al snel heeft Martin als schipper de smaak te pakken. De sloep, geschikt voor 10 personen, mag en kan niet harder dan 6 kilometer per uur. Larissa neemt af en toe het stuur over. Ze geniet, vertelt ze onderweg. ‘Je beleeft de natuur vanaf een boot op een heel andere manier. En we zijn als gezin echt onder elkaar.’

Al snel laat de familie het plan voor het rondje op de plas varen en koerst Martin de sloep naar de eerste sluis: de Raaisluis. Nelson en Olivier helpen hun vader door de sluis handmatig te bedienen: met een druk op de knop. Even later steekt Martin de wijde plas over waar een zeilwedstrijd in volle gang is. Na de drukke Mijndense sluis pikt familie Spoor zelfs een tochtje over De Vecht mee.

In het buitenland

Vooral De Vecht heeft indruk gemaakt. ‘Alsof je in het buitenland bent’ vertelt Larissa na afloop op het terras. Martin vindt Vreeland prachtig vanaf het water. ‘Ik kom er regelmatig op mijn racefiets. Op de boot is toch anders.’ En de kinderen? Die zijn onder de indruk van de drukte bij de Mijndense sluis, met de vele toeschouwers. ‘Alsof ze naar een vuurwerkshow kijken.’

hiswa-welkom-op-het-water


Welkom op het water
Watersport geeft een ander perspectief! De campagne Welkom op het water, een initiatief van HISWA Vereniging, wil meer mensen enthousiast maken voor de watersport. Ervaar wat water met je doet en ontdek welke watersport bij jou past. Surfen op de Noordzee, varen in een sloep op de Loosdrechtse plassen, roeien door de Amsterdamse grachten, zeilen op de Nederlandse meren, het kan allemaal. En nog veel meer.

Kijk op: www.welkomophetwater.nl of check Facebook en Twitter