Fotocolumn in coronatijd

Fotocolumn in coronatijd


Fotocolumn Boot in Beeld in Motorboot


Foto: Lisette Vos


STILTE

En toen kwam de wereld tot stilstand. Blijf binnen, ga alleen naar buiten als het echt nodig is. Houd gepaste afstand. Sinds half maart weten we allemaal wat ons te doen staat.

Bizar is het. Op Koningsdag is het normaal gesproken een grote gekte op de Amsterdamse grachten. Kleine en grote boten krioelen door elkaar. Uitgelaten mensen, vrolijke muziek. Dit jaar verbood de burgemeester om op die dag in het centrum van de stad te varen. Hoe dat eruit zag? Geen idee: we vierden Koningsdag allemaal in en om ons huis.

Watersporters zijn echter geen mensen om binnen te zitten. We houden van de vrijheid op en bij het water. Tijdens de intelligente lockdown kan ik niet aan boord stappen, maar ik tel mijn zegeningen. Bijna elke ochtend sta ik rond zonsopgang op om langs de Amstel te fietsen, de rivier die door het buitengebied van Amsterdam meandert. Op een enkele hardloper of fietser na kom ik niemand tegen. De boten liggen onaangeroerd langs de oevers. De stilte is ongekend.

Elke dag als de zon opkomt, kleurt de hemel een beetje anders. Bij de passantensteiger in een bocht van de Amstel liggen al wekenlang twee motorboten. Op een ochtend weerspiegelen deze boten samen met de paars-rode luchten in de Amstel. Ik moet stoppen om een foto te maken. Alsof de wereld letterlijk stilstaat.

Gelukkig lijkt het tij te keren. Jachthavens nemen gepaste maatregelen om leden en passanten te ontvangen. Mensen willen erop uit, als het kan. De verkoop van motorboten stijgt. Het zal langzaamaan weer drukker worden, ook op het water. Zoals we dat min of meer gewend zijn. Maar die ongekende stilte in alle vroegte langs de Amstel zal ik niet snel vergeten. Onbetaalbaar.

 

LISETTE VOS

 

 

+ Nog geen reacties

Uw reactie is welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.