Juryrapport toezichtvisie

Juryrapport toezichtvisie


Juryrapport toezichtvisie op basis van interviews

In opdracht van de VTW (Vereniging van toezichthouders in woningcorporaties) interviewde ik de juryleden van de prijsvraag beste toezichtvisie 2021 om het juryrapport te schrijven. De jury bestond uit: voorzitter Jaap Winter (hoogleraar Corporate Law, Governance and Behaviour aan de VU in Amsterdam), Pauline Meurs, (hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam), Kristel Baele (voorzitter Raad voor Cultuur) en Stefan Peij (directeur van de Governance University)

Inleiding

In de Governancecode woningcorporaties 2020 staat dat bestuur en toezicht een gezamenlijke visie op toezicht houden moeten ontwikkelen. De toezichtsvisie – is kort gezegd – een kompas voor de interactie tussen bestuur en toezicht. De VTW reikt dit jaar voor het eerst de prijs voor de beste toezichtsvisie uit, in samenwerking met de Tilburg University.

Met deze nieuwe prijsvraag wil de VTW de kwaliteit van de toezichtsvisie bevorderen én de leden inspireren door goede voorbeelden te delen. Wat zijn dan die goede en inspirerende voorbeelden? Waarom springt een toezichtsvisie er in positieve zin uit? En vooral: hoe draagt de toezichtsvisie bij aan de missie van de corporatie?

Daarover heeft een deskundige jury zich gebogen. Deze bestaat uit: voorzitter Jaap Winter (hoogleraar Corporate Law, Governance and Behaviour aan de VU in Amsterdam), Pauline Meurs, (hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam), Kristel Baele (voorzitter Raad voor Cultuur) en Stefan Peij (directeur van de Governance University).

“Als ik een toezichtsvisie lees, zou ik dan bij deze corporatie willen werken of een woning willen huren?” Dit citaat, van één van de juryleden, geeft in de kern weer waar de jury naar op zoek was. Een toezichtsvisie die inspireert is immers meer dan alleen een opsomming van de klassieke rollen van bestuur en toezicht.

Bent u als toezichthouder op zoek naar inspiratie? In dit juryrapport nemen de juryleden u mee in de werkwijze en hun afwegingen, hun keuze voor de drie inspirerende prijswinnaars, hun observaties over de (kwaliteit van de) toezichtsvisies en sluiten zij af met een boodschap aan de VTW-leden.

Lees het hele juryrapport

+ Nog geen reacties

Uw reactie is welkom

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.